Warning: unlink(/home/u497228134/domains/smulkusukis.lt/Storage/cache/cache.catalog.language.1722059990): No such file or directory in /home/u497228134/domains/smulkusukis.lt/public_html/system/library/cache/file.php on line 68 Kaip perinti žąsų kiaušinus?

Žąsų perinimas

Žąsų kiaušinių perinimo patarimai


                      Patyrę augintojai greičiausiai pastebėjo, kad vandens paukščių kiaušinių inkubavimas yra sudėtingesnis nei vištų ar putpelių kiaušinių perinimas, o rezultatai dažnai būna ne visai patenkinami. Tiesa, vandens paukščių, ypač žąsų, inkubacija reikalauja didesnio dėmesio ir priežiūros. Tačiau vadovaujantis tiksliai šiomis gairėmis, kurias parengėme pagal pirmaujančio Turkijos inkubatorių gamintojo CIMUKA specialistų nurodymus, galima pasiekti puikių rezultatų, idealiu atveju net 90% viršijančių žąsų išsiritimo rodiklius.


Pradėkime nuo kai kurių pagrindinių žąsų kiaušinių inkubavimo „įsakymų“, kurių tikrai turėtumėte laikytis, kad pasiektumėte geriausių įmanomų rezultatų:


  •  Perinti skirti žąsų kiaušiniai turi būti ne senesni nei 7 dienos! Tai labai svarbu norint pasiekti gerus išsiritimo rodiklius.
  • Žąsų kiaušinius į inkubatorių reikia dėti visiškai horizontaliai arba šiek tiek įstrižai, kad siaurasis kiaušinio galas būtų šiek tiek žemyn, o storasis – aukščiau.



  • ·             Gerų rezultatų pavyks pasiekti, tik kai į inkubatorių užkrauti žąsų kiaušiniai bus inkubuojami visi kartu vienu metu, arba naudojami atskiri inkubavimo ir skilimo inkubatoriai.
  • ·             Nuo 8  perinimo dienos vandens paukščių perinamus kiaušinius reikia atvėsinti ir apipurkšti vandeniu bent 1 kartą per dieną

    Yra Cimuka inkubatorių modelių (CT 80SH, CT120SH, CT180SH), kuriuose yra įmontuotos įvairaus sudėtingumo automatinės kiaušinių vėsinimo ir apipurškimo sistemos, tačiau šiame straipsnyje manysime, kad jūsų inkubatorius tokių funkcijų neturi ir procesas turi būti atliekamas rankiniu būdu. Šios instrukcijos šaltinis yra Instrukcijos, kurias sukūrė CIMUKA specialistai. Įmonė turi daugiau nei 40 metų patirtį peryklų gamyboje, o šiuo metu CIMUKA specialistai konsultuoja apie 2000 didelių ir mažų žąsų augintojų dėl žąsų kiaušinių inkubavimo paukštininkystės sektoriuje Turkijoje.

    Pagrindinė žąsų kiaušinių aušinimo idėja:  po 8 dienos yra atvėsinamas lukštas iki maždaug 30 °C. Norėdami tuo įsitikinti, geriausia naudoti nuotolinį arba ypač tikslų skaitmeninį termometrą, kurio daviklis tvirtinamas prie lukšto.


Aušinimo ir kiaušinių purškimo procedūra:

Dienos

Veiksmas

1 - 7

Nereikia kiaušinių atvėsinti, nepurkšti

8 - 14

Atvėsinkite lukštą iki 29 °C, kas kartą atvėsinę apipurkškite kiaušinius

15-21

Atvėsinkite lukštą iki 30 °C, kas kartą atvėsinę apipurkškite kiaušinius

22-27

Atvėsinkite lukštą iki 31 °C, kas kartą atvėsinę apipurkškite kiaušinius

28-30

Neatidarinėjame inkubatoriaus, santykinis drėgnumas 77-79 %


Purkškite gėlių priežiūros purškikliu, vandens temperatūra turi būti 37-40 °C! Paprasčiausias būdas ją palaikyti -  yra laikyti purkštuvą inkubatoriuje ir išimti iš jo tik tada, kai jau reikia purkšti atvėsusius kiaušinius, nes vanduo greičiau atšąla.


Pakartosime - labai svarbu purkšti būtent tokios temperatūros vandeniu – dėl to lukštas tampa porėtas ir šis procesas labai pagelbės perėjimo metu!


Rekomenduojami temperatūros ir drėgmės parametrai. perinannt žąsų kiaušinius:
    Inkubaciniu laikotarpiu: 37,7 °C / 57%
    Skilimo laikotarpiu: 37,3 °C / 78%


Yra žmonių, kuriems pavyko pasiekti labai gerų rezultatų net ir inkubuojant žąsų kiaušinius buitiniuose inkubatoriuose, tačiau labai rekomenduojame rinktis inkubatorių su tikslia automatine drėgmės kontrole ( ypač pasiteisina ultragarsinė garo generavimo sistema, kuri veikia patikimiau nei tiesiog garinimas nuo dugno ar garinimas iš vonelės ventiliatoriaus pagalba), nes tikslumas dažnai yra lemiamas veiksnys siekiant gerų rezultatų.

Profesionalų Cimuka inkubatorių galite įsigyti parduotuvėje smulkusukis.lt